fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar

Co mají mít děti na talíři aneb NAPSALI (NEJEN) O NÁS

24.3.
2023

Co mají mít děti na talíři aneb NAPSALI (NEJEN) O NÁS

V průběhu degustačního odpoledne navštívil naši školní jídelnu redaktor týdeníku RESPEKT - celý článek si můžete přečíst v čísle 12/2023

https://www.respekt.cz/tydenik/2023/12

... Je ale samozřejmě otázkou, jak na chystané změny v jídelníčku zareagují děti a jejich rodiče. Příležitost dozvědět se něco o jejich preferencích nabízí návštěva pražské Základní školy Chvaletická, kde se v polovině března v místní jídelně koná odpolední ochutnávka zdejší kuchyně pro rodiče. O akci je velký zájem a prostorná jídelna velké sídlištní školy se plní dospělými, kteří si na tácy nabírají vývar s nudličkami, salát, svíčkovou nebo ovocné knedlíky. Zdejší kuchyni si pochvalují. „Polévka je výborná a ostatní vypadá taky dobře. Za nás bylo jen UHO, dnes je to mnohem lepší,“ říká čtyřicátník Pavel a jeho žena Marie přikyvuje.

Na škole mají děti v první a třetí třídě, a jelikož se obědy objednávají předem a nabídka je vždy ze dvou variant, vybírají je s dětmi. Děti dávají podle rodičů většinou přednost variantě, která jim víc chutná, před tou zdravou. „Když je v nabídce filé versus quinoa, zvolí filé,“ říká Marie. S manželem děti nepřemlouvají, jde jim spíš o to, aby jim chutnalo a najedly se, než aby se nutily do zdravých jídel. Podobný názor zní i u dalších stolů: „Naše dcera nejí skoro nic. Tady miluje svíčkovou, tak jí v tom nebráním, jsem ráda, že se nají,“ říká Vanda. Opodál sedící Markéta má ve škole dvě dcery. Starší ráda jí zdravá jídla. Mladší je ale vybíravá, a tak matka volí to, o čem ví, že dcera sní. „Vaří tu pestřeji než my doma. Cizrna, bulgur, pohanka. Za mě výborné,“ říká.

Při pohledu na jídelníček zdejší jídelna rozhodně patří mezi ty lepší – tento týden sice převažuje česká klasika jako kuře na paprice nebo moravský vrabec, už příští týden se ale chystají karbanátky z červené čočky nebo bulgur se zeleninou na plátku ledového salátu. „Snažíme se dávat bezmasá jídla a ryby, pracujeme tu na sobě,“ říká vedoucí Monika Křtěnská. A popisuje, jak se před deseti lety zajímala o kampaň Skutečně zdravá škola a snažila se vést jídelnu dle jejích rad.

„Margit Slimáková u nás na škole kdysi byla, měla tu přednášku, ale nebyl o to zájem, přišlo asi patnáct rodičů,“ říká. Přesto to pro ni byla dobrá zkušenost. ...