fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar

Ohlédnutí za letošním Listopadáním

9.12.
2017

Ohlédnutí za letošním Listopadáním

Letošní už 11. Listopadání se tradičně konalo poslední listopadový čtvrtek. Do ztemnělé budovy školy, nasvícené jen svíčkami, přišlo letos rekordní množství účastníků, celkem 115 hostů. Někteří žáci přišli s rodiči a prarodiči, ale vracejí se k nám i naši absolventi, kteří si s námi chtějí užít večer tvořivých dílen.

Ohlédnutí za Listopadáním

 

Letošní téma bylo 1. republika, která bude mít v příštím roce významné životní jubileum. Někteří hosté dokázali najít v šatníku kousky, které připomínaly oblečení z dob jejich prababiček a pradědečků.

Vybrat si účastníci mohli ze sedmi dílen:

Tři tvořivé byly zaměřeny různě – jedna na výrobu dřevěných hraček, s nimiž si prarodiče našich žáků běžně hráli. Jiná byla zaměřena na módu a oblékání, jaké bylo běžné v luxusním prvorepublikovém módním salónu Podolská. Poslední z nich se zaměřila na období Vánoc, tradice a ozdoby této doby – děti si je vlastnoručně vyrobily.

Etická dílna přiblížila skupině pravidla chování, jak je formuloval jejich slavný autor doktor Jiří Stanislav Guth-Jarkovský. Některá pravidla jsou pro dnešní děti úsměvná – jiná už zcela nerealizovatelná. Jak dnes zdravit dámu správně při jízdě na koni? Povstat, nebo zůstat sedět, zdraví-li muž ženu za jízdy automobilem?

Výtvarná dílna se odehrála v „prvorepublikové kavárně“ – při čaji a zákusku děti diskutovaly o moderních uměleckých směrech, stejně jako to za 1. republiky dělali významní umělci. Tři skupiny si pak prakticky zkusily vytvořit kubistický obraz, jedna dadaistický text.

Sokolská dílna „Ve zdravém těle zdravý duch“ provozovala různé pohybové aktivity a bavila se vlastním pohybovým zdokonalováním.

Dílna „Na slovíčko, Tomáši!“ pozvala účastníky, aby se seznámili s osobností, která po léta stále v čele 1. republiky, s naším prvním prezidentem.

Na závěr se všichni sešli v tělocvičně a pod vedením tanečních mistrů  si vyzkoušeli swing a charleston. Ne že by nám šlo tak, jak jsme to viděli v dobovém americkém dokumentu z 20. a 30. let, který jsme měli možnost zhlédnout – ale užili si to všichni.

Zcela specifická je každoročně dílna vaření a pečení. Děti vždy na závěr připraví pro všechny účastníky pochoutku, která odpovídá tématu. Letos společně s rodiči upekli bábovky podle tradičních receptur.