fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar

Edison - 1. den

15.9.
2014

Edison - 1. den

Dnešního dne odstartoval na naší škole projekt Edison. Tento dobrovolnický počin jsme avizovali již na začátku měsíce září a na tomto odkazu se můžete dočíst kompletní informace o smyslu akce: http://www.zschvaleticka.cz/?p=3 První, kdo se s dobrovolníky z Argentiny, Brazílie, Bulharska, Gruzie, Vietnamu, Albánie a Rumunska mohl seznámit, byli žáci 6. tříd. Tito studenti vysokých škol vždy interaktivní formou představují své země a komunikují v angličtině. Žáci byli rozděleni do skupinek, které vždy vedl jeden dobrovolník a celý den se skupina věnovala jeho domovské zemi. Děti si vyzkoušely seznamovací aktivity, poslouchaly pestrý výklad o zemích, prohlížely si různé materiály, suvenýry typické pro danou zem, společně se učily základům jejich jazyků, atd. Takže šesťáci jsou nyní schopni napsat několik albánských slov, vietnamsky pozdravit, španělsky se představit, rozpoznat rumunské mince, nebo také stihli naučit Argentice Filipa několik českých frází. Celý program měli dobrovolníci skvěle připravený, dětem se naplno a s elánem věnovali, stejně skvěle si poradili i s jazykovou bariérou. Děti se díky nim rychle osmělily a za chvíli už plynule reagovaly na jejich podněty. Na závěr žáci zpracovali velké prezentace o jednotlivých zemích a ty pak byli schopní v angličtině odprezentovat. Tímto jim posíláme ještě jednou velkou pochvalu! Zítra projekt pokračuje a bude se týkat 9. tříd.

Dnešního dne odstartoval na naší škole projekt Edison. Tento dobrovolnický počin jsme avizovali již na začátku měsíce září a na tomto odkazu se můžete dočíst kompletní informace o smyslu akce: http://www.zschvaleticka.cz/?p=3

První, kdo se s dobrovolníky z Argentiny, Brazílie, Bulharska, Gruzie, Vietnamu, Albánie a Rumunska mohl seznámit, byli žáci 6. tříd. Tito studenti vysokých škol vždy interaktivní formou představují své země a komunikují v angličtině. Žáci byli rozděleni do skupinek, které vždy vedl jeden dobrovolník a celý den se skupina věnovala jeho domovské zemi. Děti si vyzkoušely seznamovací aktivity, poslouchaly pestrý výklad o zemích, prohlížely si různé materiály, suvenýry typické pro danou zem, společně se učily základům jejich jazyků, atd. Takže šesťáci jsou nyní schopni napsat několik albánských slov, vietnamsky pozdravit, španělsky se představit, rozpoznat rumunské mince, nebo také stihli naučit Argentice Felipa několik českých frází. Celý program měli dobrovolníci skvěle připravený, dětem se naplno a s elánem věnovali, stejně skvěle si poradili i s jazykovou bariérou. Děti se díky nim rychle osmělily a za chvíli už plynule reagovaly na jejich podněty. Na závěr žáci zpracovali velké prezentace o jednotlivých zemích a ty pak byli schopní v angličtině odprezentovat. Tímto jim posíláme ještě jednou velkou pochvalu!

A zde zpráva žáků Jakuba Čermáka a Veroniky Kuligové: 

"Včera 15. září bylo „cizokrajné“ vyučování. Přijeli k nám studenti z osmi zemí světa. Povídali nám o kultuře, přírodě a způsobu života v jejich zemích. Ukazovali nám obrázky zvířat, rostlin a budov typických pro jejich země. Postupně jsme pak buď skládali, nebo dokreslovali do mapek zjištěné údaje. Veškerá komunikace probíhala v angličtině. Když jsme občas něčemu nerozuměli, pomohli jsme si vzájemně, a tak jsme nakonec vše pochopili. Líbilo se nám, že jsme pracovali v malých skupinách a že lektoři byli velmi přátelští.

Během prvních tří vyučovacích hodin nám při práci pomáhali i naši učitelé angličtiny. Ve zbývajících dvou hodinách jsme vytvářeli na velké papíry projekty, které jsme později vzájemně odprezentovali. Tak jsme se vlastně dozvěděli všechno. Bylo milé, že se někteří lektoři naučili od nás pár slovíček česky.

Akce se moc povedla a už se těšíme na další!"