fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar

Listopadání 2016

8.12.
2016

Listopadání 2016

Už podesáté se ZŠ Chvaletická ponořila poslední listopadový čtvrteční podvečer do tmy. Při svitu svíček se letos dílny zaměřily převážně na poznání toho, co pouhým okem nevidíme – buď proto, že se jedná o skutečnosti, které jsou nám vzdálené, nebo o skutečnosti, které jsou vzdálené našemu vědění a poznání. Tradičně si účastníci vybrali ze šesti dílen. Pracovalo zde 66 dětí a 12 rodičů.

Ohlédnutí za jubilejním 10. ročníkem LISTOPADÁNÍ, které se letos konalo pod názvem DALEKOHLEDĚNÍ, DALEKOHLEDÁNÍ.

{{vm2|195598892}}

V dílně dramatické a komunikativní nahlédly děti „oknem do vesmíru“, napsaly a poslaly zprávu mimozemským civilizacím. Co asi má smysl říci jim o nás a co říci jim?

Dílna hudební dohlédla do tajů vzniku toho, s čím se běžně setkáváme každý den - hudební nahrávky. Co to vlastně obnáší, než si písničku můžeme poslechnout? Žáci si zkusili pracovat v hudebním studiu, zahrát na nástroje, zazpívat – a natočit skladbu, která se na prezentaci hned vysílala.

Dílna ornitologická odhalila jiné tajemství. O moudrosti sov se vyprávějí příběhy. Co ale udělá moudrá sova se svou potravou? Je to stejné jako u nás lidí, nebo dělá něco jinak? Na to si účastníci pěkně posvítili.

Kam se vypravila dílna futuristická? Do účastníků samotných. Pro lepší představu nejprve do vlastní minulosti. Jak účastníci prožívali některé etapy svého života, na co rádi vzpomínají – a na co neradi? Jak se bude jejich život vyvíjet dál? S fantazií si to zkusili představit. Všichni napsali vzkaz sami sobě do vlastní budoucnosti a zapečetěný si ho odnesli. Až přijde čas, mohou si porovnat svou představu s realitou.

V některých dílnách se pracovalo i s dohlédnutím do  Kosova, kde máme partnerskou školu.

Dílna tvořivá vycházela z Konfuciova citátu: „Kdo z dálky se dívá, jasně vidí.“ Žáci nejprve uvažovali o tom, proč by měli cestovat, proč poznávat jiné kultury, porozumět jinému způsobu života. Pak se dílna zaměřila na výrobu náramků štěstí. To potřebuje každý, ale děti v zemi, která byla nedávno postižena válkou, obzvlášť. Proto jim náramky naši žáci při své návštěvě v Kosovu předají.

„Charakter celku, člověka i díla vytvářejí detaily.“ Z tohoto citátu J. Zachara vyšla dílna výtvarná. „Dalekohledem“ se účastníci zahleděli nejprve na památky Prahy a Prištiny – v obou městech jsou památky s velmi krásnými detaily, na jejichž zobrazení se účastníci zaměřili. A pak už se soustředili na moudrost a krásu slova. Setkali se s myšlenkami nositelů Nobelovy ceny obou zemí – s myšlenkami matky Terezy a verši Jaroslava Seiferta.

Dílna vaření provoněla školu perníčky ve tvaru kosovské vlajky.

Ve  společné dílně, která je pro všechny každým rokem překvapením na závěr, se tentokrát octli všichni pod hvězdnou oblohou promítnutou na strop tělocvičny, promítání pro nás zajistila firma Audiolight. Ze svítících náramků si ve skupinách složili své měsíční znamení. Naslouchali povídání astronoma Martina Fuchse, který byl hostem Listopadání, o souhvězdích, ale i o tom, jak už před tisíciletími vznikla astrologie, o tom, že už ve starověké Babylonii objevili vztah mezi datem narození a postavením slunce, teorii, z níž vycházejí i dnešní horoskopy, i když za tu dlouhou dobu se díky pohybům ve vesmíru stalo, že slunce se vzhledem k datu narození posunulo jinam.

Poděkování patří vedoucím dílen, dlouho dopředu je připravovali, ale i všem ostatním, bez nichž by se podobná akce nedala realizovat.

Blanka Kotoučová