fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar

Listopadání

6.12.
2012

Listopadání

Listopadání – tradice pozdního podzimu 29. listopadu se ztemnělá škola už po sedmé rozsvítila jemným svitem svíček. Zvědaví účastníci večera tvořivých dílen tiše a se zájmem sledovali zahájení, v němž jim žáci 7. a 9. ročníků písní Johna Lennona naznačili téma letošního Listopadání: „Evropa a svět v souvislostech.“ Z kruhu, kterým se všichni symbolicky spojili, se účastníci rozešli do jednotlivých dílen.

Pak už se všichni – žáci, někteří rodiče i další hosté - rozešli do jednotlivých dílen, každý prošel třemi dílnami zvoleného bloku.

V bloku A v dílně estetické a dramatické ztvárnili téma: „Jsme jiní, různí, originální, normální.“, a v dílně tvůrčího psaní zavzpomínali na své prázdninové pobyty tématem „Vnímáme svět všemi smysly“.

V bloku B výtvarná dílna zobrazila téma „Umění pro pět smyslů“ – jak svět chutná, voní, jak slunce hřeje. Hravá dílna „Jsme jiní, různí, originální, normální“ vedla účastníky k poznávání, že jsme sice různí, ale všichni normální, všichni máme právo být respektovaní. Děti velmi ocenily, že se do aktivit i diskuse velmi živě zapojili i přítomní rodiče.

Třetí dílna byla pro všechny překvapením. Pod vedením členů skupiny Tokhi si všichni zkusili bubnování. Velmi strhující spontánní dílna s nástroji inspirovanými bubny z různých částí světa byla vyvrcholením letošního Listopadání a skutečně nás všechny spojila.

V dílně vaření mezi tím připravily děti už tradičně pro všechny účastníky stylové pohoštění – letos kokosky a kokosové kuličky.

Fotky z dílen pak byly základem závěrečné prezentace, pro niž připravil hudbu z celého světa pedagogický asistent Zbyněk Chalupa. Listopadání slavnostně skončilo promítáním na budovu. Rodiče, kteří se dílen nezúčastnili, získali alespoň představu o tom, čemu se jejich děti věnovaly.

Obrovské poděkování patří všem – vedoucím dílem, kteří projekt, jeho dokumentaci a prezentaci dlouhodobě pečlivě promýšleli a připravovali, ostatním pedagogům, kteří zajistili hladký průběh – samozřejmě všem účastníkům, jejichž vstřícný a tvořivý přístup dává celé akci smysl. Ocenění patří i rodičům, kteří prezentaci zhlédli, ačkoli počasí nám vůbec nepřálo. Nakonec děkujeme i těm, kteří organizátorům svými velmi pozitivními reakcemi na mailu a facebooku udělali radost.

Za celý tým Blanka Kotoučová